Glicina sau Wisteria este o plantă impresionantă care face parte din familia Leguminosae, fiind înrudită cu mazărea și salcâmul. Este un arbust decorativ foarte îndrăgit în lume care înflorește spectaculos în lunile aprilie – iunie cu flori mirositoare, acestea putând ajunge chiar și la 50 cm lungime.
Este o plantă cățărătoare care urcă împletindu-și tulpinile pe orice suport disponibil. Ajunge la maturitate la vârsta de 6 ani, poate atinge chiar și 20 metri în înălțime și se poate extinde până la 10 metri lateral.
În general Wisteria este o plantă foarte rezistentă și se dezvoltă rapid. Plantarea se va face primăvara sau toamna. Dacă vreți să plantați mai mulți puieți se recomandă plantarea lor la o distanță de 4-5 metri. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat.
Un moment extrem de important este locul unde vei planta glicina. Locul ales trebuie să fie unul bine însorit, amplasat într-o locație vizibilă deoarece în creștere poate scăpa ușor de sub control și are nevoie de atenția dvs.
Glicina va avea nevoie de un sistem de susținere. Sprijinul trebuie să fie suficient de puternic pentru ca să reziste sub greutatea crengilor, de aceea se recomandă utilizarea doar a materialelor durabile. Ține cont de faptul că o singură rădăcină poate să acopere complet o fațadă sau un gard. Nu se recomandă plantarea glicinei aproape de casă deoarece poate afecta și pătrunde în fundația ei.
Dacă ai ales să te bucuri de această plantă care înflorește superb și ai plantat una în grădina ta, există probabilitatea să rămâi dezamăgit, și spre marea ta nedumerire să nu ai parte de spectacolul florilor sale.
De ce se întâmplă acest lucru? Cum se face că o plantă să se lase an de an sub greutatea propriilor flori iar alta să nu înflorească absolut niciodată? Există mai multe posibile cauze ale acestui fenomen.
Prima cauză ar fi insuficiența de lumină. Deși Wisteria creste frumos și în zonele cu semiumbră, pentru înflorire este vitală expunerea ei la razele directe ale soarelui. De aceea când alegi locul potrivit pentru plantare ei, asigura-te că în acel loc planta se va bucura de cel puțin 6 ore de soare.
O altă cauză este modul în care această plantă s-a dezvoltat. Dacă ea a fost obținută nu prin altoire dar prin semințe, prima înflorire va avea loc abia peste 8-10 ani.
Îngrășământul excesiv la fel poate fi responsabil de eșecul înfloririi. Explicația ar fi că rădăcinile Wisteriei au capacitatea de a fixa azotul din sol. Din această cauză prezența azotului la rădăcină va favoriza dezvoltarea masei foliare în detrimentul florilor. De aceea, în perioada de creștere vegetativă se recomandă administrarea unui îngrășământ cu un conținut mai scăzut de azot și mai ridicat de fosfor și potasiu.
Să știi că un rol important în procesul de înflorire a florii îl joacă și tăierea corectă a acesteia. Tăierea regulată a glicinei va ține planta sub control dar și va stimula producerea mai multor muguri floriferi decât foliari.
Glicina trebuie tunsă de două ori pe an. Prima dată tunderea se face la sfârșitul iernii când se îndepărtează minim jumătate din ramurile crescute în anul precedent și se lasă pe fiecare ramură doar câțiva boboci.
A doua tăiere se face după trecerea florilor, la sfârșitul verii. Atunci se scurtează toate ramurile anuale nou-crescute la 20-30 cm. Acest lucru este benefic pentru aerisirea și iluminarea plantei și va stimula dezvoltarea mugurilor pentru anul viitor.
Pentru stimularea înfloririi glicinei mai poți încerca retezarea rădăcinilor prin săpare. Acest lucru se realizează toamna la 30-50 cm în jurul plantei. Explicația ar fi că prin producerea unei asemenea deteriorării plantei și respectiv apariția probabilității ca ea să se usuce, la nivel genetic aceasta va simți necesitatea de înmulțire, lucru pe care îl va face printr-o înflorire abundentă.
Așadar, dacă vei ține cont de aceste sfaturi, n-ar mai trebui să existe motive ca glicina ta să nu înflorească anul viitor. Spor la grădinărit!