Iți dorești o grădină bogată, dar din cauza unor arbori mai înalți sau a unor clădiri din vecinătate soarele pătrunde cu greu în anumite locuri, să știi că nu este totul pierdut. Există o serie de plante care au adoptat anumite strategii de dezvoltare pentru asemenea condiții, deci ai putea cu ușurință să „apelezi” la ele pentru a acoperi acele goluri problematice.
Într-adevăr, este aproape de neconceput ca o grădină să te bucure cu frumusețea ei în condiții de umbră, întrucât soarele este esențial în dezvoltarea armonioasă a plantelor. Cu toate acestea, în natură o mulțime de plante se dezvoltă armonios în umbră, fie că această umbră se datorează prezenței copacilor, a arbuștilor sau din cauza reliefului.
Așadar, v-am pregătit o listă de plante superbe care se dezvoltă armonios la umbră, multe dintre ele găsindu-se și in garden centre-ul nostru.
- Hosta
Hosta este o specie de crin, cunoscută în limbajul popular și cu denumirea de crin de toamnă. Aceasta nu necesită îngrijiri speciale și este preferată în special datorită frunzelor sale extrem de frumoase.
Speciile de Hosta, în general, tolerează umbra. Cele mai multe dintre ele au nevoie de soare în prima parte a zilei și umbră în a doua parte a zilei. Aici remarcăm Hosta Stiletto, Wide Brim și Patriot care se simt perfect în umbră.
Hosta Stiletto are frunzele miniaturale de culoare verde inchis cu marginile albe și înălțimea de 15-20 cm. Perioada de înflorire este iulie-august cu flori mov.
Hosta Wide Brim atinge la maturitate înălțimea de 30-50 cm, iar frunzele sunt în formă de inimă, în nuanța de verde închis cu marginile crem.
- Hortensia paniculata Vanille – Fraise Renhy
Se cunoaște că Hortensiile sunt arbuști iubitori de soare. Cu singuranță că pentru o inflorescență abundentă soarele este indispensabil. Cu toate acestea, crescătorii francezi au creat un nou soi – Hydrangea paniculata Vanille – Fraise Renhy, care are o toleranță crescută pentru zonele umbrite.
Aceasta face parte din noua generație de hortensii, cu înflorire foarte abundentă și de durată. Inflorescențele sunt mari, de culoare alb-crem, iar spre toamnă acestea devin roz și chiar roșiatice. La maturitate va atinge înălțimea de 2 m.
- Hedera
Hedera este o plantă cățărătoare, veșnic verde, viguroasa. Este apreciată pentru faptul că este foarte ușor de întreținut, atât ca plantă de interior, în ghiveci, cât și ca plantă de exterior.
Este de remarcat că această plantă este invazivă, foarte puternică și este destul de dificil de îndepărtat după ce s-a dezvoltat. Poate atinge la maturitate înălțimea de 12 m. Cele mai tolerante la umbră specii sunt Hedera Helix și Hedera Hiberica.
- Euonymus Fortunei Bart’s Blancket
Este un arbust veșnic verde care la maturitate atinge înălțimea de 1m iar lățimea de 1,5m. Îi plac solurile ușor acide și ușor alcaline iar ca majoritatea speciilor de Euonymus se dezvoltă bine în locurile umbrite. Frunzele sale verde închis spre toamnă devin roșietice căpătând, astfel un aspect superb.
- Cotoneaster procunbens Streibs Findling
Este un arbust ornamental veșnic verde, cu creștere joasă, târâtor, perfect pentru acoperirea solului. Este stufos și de întindere mare. Frunzele sunt lucioase, de culoarea verde închis. Primăvara face flori minuscule de culoare albă iar ulterior abundă în fructe sferice, roșii și lucioase.
- Buxus Sempervirens
Buxusul este un arbust foarte des utilizat în amenajarea grădinilor datorită faptului că este foarte ușor de îngrijit. Acesta se remarcă prin frunzișul des, bogat și veșnic verde. La maturitate ajunge la înălțimea de 2-4 m, însă are o creștere lentă. Este rezistent la îngheț, dăunători și la vânturi puternice. Crește bine atât la umbră cât și în locurile cu mult soare.
7. Ilex aquifolium
Este un arbust care se adaptează ușor la diverse condiții de mediu. Este specific zonelor umbrite din pădurile de foioase, de aceea o să se descurce de minune în locurile ferite de soare din grădina ta.
Chiar dacă este o plantă specifică zonelor mai reci, este destul de sensibilă la ger, de aceea se recomandă ferirea ei de locurile cu vânt puternic. Suportă multe tipuri de sol, chiar și cele lutoase însă pentru o creștere armonioasă are nevoie de un sol ușor acid, reavăn și fertil.
8. Prunus Laurocerasus
Deși preferă locurile preponderent luminoase, se descurcă foarte bine și în locurile umbrite. Este o specie de arbust decorativă prin frunze persistente, lucioase de culoare verde întunecat.
Ajunge la înălțimea de 2-3 m, suportă tunderea, de aceea poate fi utilizat pentru garduri vii sau plantat solitar în diverse compoziții.
Planta poate fi afectată de temperaturi mai mici de -20 grade de aceea se recomandă plantarea ei în locuri mai adăpostite.
- Astilba chinensis Pumila
Fiind originară din China, Astilba chinensis Pumila este un soi pitic ideal pentru cultivare în ghivece, producând flori roz-liliac. Este o plantă stufoasă, cu flori în formă de panicule piramidale moi.
Pentru o creștere armonioasă se recomandă udările abundente și regulate mai ales în perioadele calde și secetoase iar solul trebuie să fie constant umed. Acceptă oricare tip de sol, însă pentru o mai bună înflorire, preferă soluri moi, bine drenate, bogate în materie organică.
- Abies Alba
Abies Alba sau bradul argintiu este o specie cu temperament pronunțat de umbră. Deși este rezistentă la vânturile puternice nu suportă perioadele de ger extrem (-30 grade) sau poluarea din marile orașe.
Bradul are o creștere lentă în primii ani de viață iar ulterior creșterile vor fi mult mai active, ajungând până la înălțimea de 20-25 m. Preferă soluri fertile, reavane și bine drenate.
- Taxus Baccata Fastigiata
Este un arbust veșic verde de talie mare, cu o coloană deasă în formă columnară. Cu toate acestea, creșterea este lentă, adăugând anual 10-12 cm în înălțime și 3 cm în lățime.
Preferă solurile proaspete și umede, bogate în substanțe organice. Agreează solurile calcaroase însă nu suportă solurile foarte acide.